Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.11.2018 09:44 - Свешенното Предание и Свещенното Писание
Автор: danchoplovdiv Категория: Лични дневници   
Прочетен: 983 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    А сега да спрем вниманието си на Свещенното Предание на Едната Света Вселенска и Апостолска църква - Православната. За улеснение ще разгледаме поотделно трите вида Св. Предания, от които се състои Свещенното Предание: Светите Апостолски Предания, Светите Църковни Предания и Светооческите Предания.
    1 - Светите Апостолски Предания са най-ранните, те са това, което Светите Апостоли са приели директно от Господ Иисус Христос и са предали на Църквата.
"В самото начало повечето поместни Църкви нямали в пълнота преписите на всички книги на Вехтия (Стария) Завет, който останал незавършен до към края на 1 Век и нямал окончателен вид до края на 4 Век! Отначало като писмено Предание те имали само отделни фрагменти - една поместна Църква притежавала едно послание, друга, може би някое от Евангелията. С това обаче не може да се твърди, че първите Християни не са изучавали Писанията - те са вършили това с усърдие, ала като общност, а не по отделно (и това е отбелязано в разглежданото 7 Правило на Втория Вселенски Събор - 381 г).
    През по-голямата част на 1 Век Християните са се ограничавали с изучаването на Вехтия (Стария) Завет, но в контекста, в светлината на Христовото учение чрез Устното Апостолско Предание, къде от Светите Апостоли, къде от техните ученици. По-късните поколения Християни имали достъп до Писанията на Апостолите посредством Новия Завет, ала за опознаването и разпространението на Християнската Вяра ранната Църква почти изцяло се обляга на Устното Апостолско Предание.
    Признанието на Апостолските Предания от Светото Евангелие и необходимостта от тях виждаме в думите на Св. ап. Павел: " И тъй братя, стойте и дръжте Преданията, които научихте било чрез наше слово било чрез наше послание" (II Сол - 2:15). Тук с думата "предание" е преведена гръцката дума "парадосис" - нещо, което се предава. Съ]ата дума се употребява като отрицателно - по отношение на лъжеученията на фарисеите (Марк 7:3-8) така и положително - по отношение на авторитетното Християнско Учение (I - Коринт. 11:2; II Сол. 2:15). Ккаво тогава прави преданието на фарисеите лъжливо, а това на Църквата - истинно? Източникът! Христос Ясно посочи какъв беше източникът на фарисейските предания като ги нарече: "Предание човешко" (Марк. 7:8). От друга страна Св. ап. Павел казва следното за Християнското Предание: "Похвалявам ви братя, че ме помните за всичко и държите преданията тъй, както съм ви ги предал" (I Кор. 11:2) Ала откъде най-напред е получил тези предания Св.ап.Павел? "Аз приех от Господа това що ви предадох" (I Кор. 11:23) - Ето това има предвид Православната Църква като говори за Апостолското Предание - "За Вярата веднъж за винаги предадена на Светиите" (Иуда 1:3)




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: danchoplovdiv
Категория: Лични дневници
Прочетен: 13643
Постинги: 8
Коментари: 2
Гласове: 45
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031